Friday, December 4, 2009

ការី​ខៀវ


គ្រឿង​ផ្សំ ៖
ស្លឹកគ្រៃ ១ ដើម
ជី​បន្លា​ម៉ដ្ឋ កន្លះ​ស្លាបព្រាបាយ
កាពិ ១ ស្លាបព្រាកាហ្វេ
ស្ករស ១ ស្លាបព្រាកាហ្វេ
ម្ទេស​ខៀវ ២ឬ៣ ផ្លែ
ខ្ទឹមស ៣ កំពឹស
រំដេង ប៉ុន​មេដៃ ហាន់​បន្ទះ​ស្ដើង​ៗ
ស្លឹក​ក្រូចសើច ៣ឬ៤ សន្លឹក ហូត​សរសៃ
ជីវ៉ាន់ស៊ុយ ១ ពែង យក​ទាំង​ដើម និង ស្លឹក
ទឹក​ស៊ីអ៊ីវ​ខាប់ ១ ស្លាបព្រាកាហ្វេ
ខ្ទិះដូង ១ភាគ៣ នៃពែង
ទឹកត្រី ២ ស្លាបព្រាបាយ
ជី​នាងវង​ស្រស់ ១ ពែង ហាន់​ដាក់​មុន​ពិសា

វិធីធ្វើ៖
យក​គ្រឿងទេស​ទាំងអស់​ដាក់​ក្នុង​ត្បាល់​បុក​ឬ​កិន​ឲ្យ​ម៉ដ្ឋ​ល្អ លើកលែង​តែ​ជី​នាងវង ។
ពេល​ស្ល​ត្រូវ​ឆា​វា​ឲ្យ​ឈ្ងុយ​សិន រួច​ទើប​ថែម​ទឹក​ខ្ទិះដូង ជាមួយ សាច់ គ្រឿង​សមុទ្រ ឬ បន្លែ​តាម​ចំណូល​ចិត្ត ។
ពេល​ចម្អិន ត្រូវ​ភ្លក់​មើល​សាប ប្រៃ និង ថែម​គ្រឿងទេស​តាម​ត្រូវការ ។ បើ​សាប​ថែម​ទឹកត្រី​ឬ​ស៊ីអ៊ីវ ។ បើ​ហឹរ​ពេក ថែម​ខ្ទិះដូង ។ បើ​ប្រៃ ថែម​ទឹក​ក្រូចឆ្មារ ។ បើ​ជូរ​ពេក​ថែម​ស្ករ ។ ការី​ខៀវ​នេះ រោយ​ជី​បន្លា និង ជី​នាងវង ដើម្បី​តុបតែង និង ក្លិន​ក្រអូប​ប្រហើរ​របស់​ជី ។
អាច​រក្សា​វា​ទុក​បាន​រហូត ៣ ខែ បើ​ទុក​ឲ្យ​វា​កក ឬ យ៉ាង​តិច ២ សប្ដាហ៍ ។